Pomembna dnevna rutina je načrtovanje časa

NAČRTOVANJE ČASA

Pomembna dnevna rutina je načrtovanje časa. Vsak izmed nas ima vsak dan na razpolago 24 ur. Vendar nekateri izmed nas znajo kvalitetno in uspešno izkoristiti vsako minuto, kar je posledica dobre organizacije časa.

Z dobro organizacijo časa lahko izboljšamo svojo uspešnost in zmanjšamo stres. Zato je dobra organizacija nepogrešljiv dejavnik zdravega in uspešnega življenja. Na ta način opravimo naloge pametneje in z manj truda ter stresa.

Z nekaj osnovnimi organizacijskimi veščinami si lahko pomagamo pri organizaciji časa, ki ga imamo na voljo.

Še kako drži znan rek: ” Delaj pametneje, ne trdneje”

Znani izrek »Delaj pametneje, ne še bolj trdo« (Work smarter, not harder) še kako drži. 

11 Veščin, ki vam bodo pomagale v organizaciji časa

 

1. Seznam nalog: nam omogoča večji nadzor nad življenjem in posledično zmanjšuje stres. S seznamom nalog ne pozabimo na pomembne naloge. 

Da bi svoj čas kvalitetno načrtovali pričnite beležiti stvari, ki jih dnevno delate in čas, ki vam je potreben, da bi jih končali.

Rezultati vas bodo presenetili, saj boste ugotovili, koliko časa porabite za nepotrebne stvari v primerjavi z časom, ki ga dobro izkoristite.

Vse kar potrebujete sta list papirja in svinčnik. Med tem, ko spremljate svoje vsakdanje aktivnosti, ne pozabite tudi na čas za kuhanje kosila, tuširanja, čiščenja stanovanja…

2. Določanje prioritet: na seznam prioritet vpišemo naloge, ki jim želimo dati prednost, ter razporeditev časa in energije, ki jo potrebujemo za izvedbo.

Naloge lahko po pomembnosti oštevilčimo ali kako drugače označimo. Najprej začnemo z najpomembnejšo nalogo.

Najprej opravimo najpomembnejše naloge, ki jih v planerju označimo z drugo barvo ali nalepkami.

Vendar pa moramo biti fleksibilni in svoje prioritete občasno pregledati in spremeniti oz prilagoditi.

Dnevna rutina3. Načrt in jasni cilji: v našem življenju imamo kup obveznosti, ki so rutinske. 

Včasih pa se nam zgodi, da imamo obveznosti, za katere nismo prepričani in nam niso jasne, kaj točno moramo narediti. V tem primeru je čas, da razmislimo in oblikujemo načrt in jasne cilje.

Že s samo eno uro načrtovanja lahko prihranimo 10 ur dela. Pri tem pa so nam v pomoč tudi znanje in izkušnje.

4. Kradljivci časa:  Kljub temu, da imamo izdelan načrt in cilje, nam lahko čas uide izpod nadzora in za to so razlog kradljivci časa, ki jih moramo obvladati.

Kradljivci časa so dolgi telefonski klici in sestanki, hišna opravila, predolgi obiski, nepotrebne obveznosti, surfanje po internetu, samokontrola, odlašanje, prevzemanje preveč odgovornosti…

Razmislite kaj je tisto, kar bi se morali odvaditi. Najboljša metoda je, da si določite čas v katerem bo neka naloga narejena brez motilcev in kradljivcev časa.

5. Odlašanje: le kdo ga ne pozna.

Nalogo si lahko razbijemo na več manjših delov in opravimo samo eno kratko nalogo ali pa si določimo 10-15 minutne intervale. Na ta način zmanjšamo občutek neobvladljivosti. Ali pa naredimo najprej to, kar nam je najmanj všeč. 

Včasih moramo raziskati in pogledati globlje, kaj nas v resnici omejuje. To je sicer dolgotrajnejši proces, ki zahteva trud vendar pa so rezultati dolgoročnejši.

Multitasking6. Multitasking ( delanje več stvari hkrati): je sicer v zadnjem času skoraj postalo moderno. Vendar študije so pokazale, da so v takšnem primeru tudi do 40% počasnejši.

Učinkovito in najuspešnejše delo je sproščeno, osredotočeno in zavzeto delo ene naloge. Tako delajo najboljši.

7. Email sporočila: V kolikor dnevno trošite 3 ure za pošiljanje email sporočil, boste težko zmanjšali čas za to aktivnost.

Fokus zgubljate tudi, kadar paralelno odgovarjate na poslovna in privatna sporočila in da se ponovno preusmerite na poslovno komunikacijo potrebujete več časa.

Vedno imejte v mislih, da boste imeli več prostega časa, če boste prej zaključili s poslovnimi stvarmi.

8. Telefonski razgovor: telefonske pogovore je potrebno prilagoditi svojim življenjskim navadam. Veliko telefonskih klicev, na začetku in koncu, vsebuje nepotrebni govor.

Zavedajte se, da ljudje pogosto izgubijo fokus, kadar so na telefonu.

Planiranje9. Zapisujte si: ne zanašajte se samo na svoj spomin temveč si vse zapišite. Zapiske imejte vedno na enem mestu.  Tudi, če imate občutek, da je kakšna stvar nepomembna si jo vseeno zapišite.

V vašem planerju mora biti veliko komentarjev, kot so naprimer: “Pokliči Majo.” “Vošči Moniki za rojstni dan.”

” Pošlji email za poslovno sodelovanje.”

Rokovnik imejte vedno pri sebi in kadarkoli se pojavijo nove naloge si jih takoj zapišite.

10. Bodite realni in prosite za pomoč: nekateri potrebujejo več časa, da opravijo svojo nalogo, zato je potrebno pri planiranju časa to upoštevati.

Kadar načrtujete čas, v katerem boste opravili zadane naloge, bodite realni in ne pretiravajte.

Bolje je planirati malo veča časa za opravljanje določene naloge in končati prej, ter ta čas nameniti drugim nalogam oziroma aktivnostim, kot pa si planirati premalo časa in se spravljati v stres.

Včasih za zadane naloge potrebujemo pomoč, zato vas naj ne bo sram prosit za njo, saj bomo na ta način lahko prihranili veliko časa, ki ga bomo namenili za pomembne stvari.

11. Nagradite se: kadar predolgo delamo preveč, to ni dobro, saj se bomo težje fokusirali. 

Vzemite si čas za nagrado in proslavite vaš uspeh, to vam bo dalo energijo in motivacijo.

Nagrada je lahko odlična motivacija za kvalitetno opravljeno delo.

Zelo pomembno je tudi, da se “izključite” od dela in se posvetite družini ali stvarem, ki vas veselijo. Kadar ne delate izklopite mobilni telefon in ne pregledujte elektronske pošte.

Najdite način, kako se boste nagradili, saj vam bo to dalo nov elan za naprej.

In ne pozabite, da ste vi gospodar vašega časa in v kolikor ga ne boste sami planirali, vam ga bodo drugi planirali.

Prav tako je zelo pomembno, da se naučimo reči NE, saj je to najmočnejše orodje pri organizaciji časa.

 

Čas je denar

 


Naročite Forever Living Products izdelke v vaši državi!

        DOSTAVA V ROKU 2 DELOVNIH DNI!


 

Opomba: 
Ta internet stran je neodvisni poslovni partner podjetja Forever Living Products. Vsi priporočeni izdelki na tej strani so sestavljeni na osnovi večletnih izkušenj naših uporabnikov, in niso nadomestilo za priporočeno zdravstveno terapijo. Omenjeni dodatki prehrani na tej internetni strani niso nadomestilo ali zamenjava za uravnoteženo prehrano. 
Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.