Naši drugi možgani – Črevesje

Črevesje

Naši drugi možgani so črevesje, o katerem se v zadnjem času vedno več govori.

Včasih je bila tema o črevesju tabu, danes pa del vsakdanjega življenja vseh nas. Vedno bolj se govori o pomenu črevesja za naše zdravje.

V črevesju prebiva več milijonov bakterij, deset krat več, kot je sploh vseh celic v našem telesu. Zato znanstveniki govorijo o črevesju kot o naših drugih možganih.

Možgani in črevesje delujejo v nenehni komunikaciji. Od tega 80 % informacij potuje v smeri iz črevesja v možgane in 20 % informacij iz možganov v črevesje.

Vse, kar pojemo, vpliva na naše črevesje  ter s tem posledično na naše zdravje, odpornost, prehranjevalne navade in vsesplošno dobro počutje.

Pred več kot 2000 leti je že Hipokrat dejal, da ima vsaka bolezen izvor v črevesju. In danes je znano, da se kronične bolezni začnejo v črevesju.

Črevesje

 

Imunski sistem in črevesje

60 – 70 % našega imunskega sistema se nahaja v gastrointestinalnem traktu.

V kolikor nimamo zdravega črevesje, ne moremo imeti zdravega imunskega sistema.  Slabo zdravstveno stanje črevesja se odraža tudi v avtoimunih boleznih, težavah z možgani, degenerativnih boleznih, psihičnih težavah…

Črevesna mikrobiotika je odvisna od tega, kaj jemo.

Želja po določeni hrani, je želja črevesnih bakterij.

Če v telo vnašamo veliko sladkorja, bojo tudi črevesne bakterije hrepenele po sladkorju. Ko spremenimo način prehranjevanja, se tudi želja črevesnih bakterij po določeni hrani spremeni.

Lahko se zgodi, da kot posledico občutimo napihnjenost, saj se je začel boj med dobrimi in slabimi bakterijami v črevesju.

Pomembno je vztrajati in počakati, da se mikroflora spremeni in da zaživijo dobre bakterije v črevesju.

Posledično se izboljša počutje, prebava, koža postane lepša…

Kadar se slabo prehranjujemo in imamo velik vnos sladkorja, procesirane hrane, ter zaužijemo premalo vlaknin iz zelenjave, se lahko pojavi presežek patogenih bakterij, kot so Candida albicans, Helycobacter pylori, Clostridium difficile, Escherichia coli, Salmonella enterica in tvorba enterotoksinov. Pojavijo se lahko tudi vnetje mehurja, vaginalna vnetja, glivice…

Slabo črevesno stanje vpliva tudi na mentalno zdravje.

Naša črevesna flora se bistveno izboljša z Aloe Vera gelom v kombinaciji s probiotikom.

Za vzdrževanje zdrave črevesne flore se prav tako ob jemanju antibiotikov priporoča Aloe Vera Gel, ki deluje kot prebiotik v kombinaciji z probiotikom.

Črevesna mikrobiotika se spreminja  s starostjo, glede na okoljske dejavnike, kot je stres, potek raznih bolezni, kajenje, pomanjkanje vitamina D in prehrane.

Naseljevanje mikroorganizmov in bakterij se začne pri vsakem posamezniku že takoj ob rojstvu. Vsak razvije svojo lastno mikrobioto, ki pa je pogojena z načinom poroda (preko vaginalnega kanala ali s carskim rezom), dojenjem, starostjo, jemanjem antibiotikov in prehranjevanjem matere.

Te bakterije so pomembne za vzdrževanje telesne homeostaze s tem da sodelujejo pri prebavnih procesih, regulaciji energije, proizvodnji kratko verižnih maščobnih kislin, sintezi vitaminov, obrambi pred patogenimi mikroorganizmi in delovanju imunskega sistema.

Sindrom propustnega črevesja vodi do alergij in intolerance na hrano. Delci hrane uhajajo skozi črevesje v kri, kar telo prepozna kot tujek, zato se odzove z vnetnim odzivom, kar se kaže kot aleregija in intoleranca.

 

Vpliv stresa na Črevesje

Sress

Sestava mikrobioma vpliva na povezavo med hipotalamusom, hipofizo in nadledvično žlezo in tako vpliva na izločanje kortizola.

Testi na živalih so pokazali, da povečane ravni kortizola, ki se pojavijo pri akutnem ali kroničnem stresu, povečajo prepustnost črevesja in uhajanje bakterij preko črevesne sluznice, ki vzpostavlja nevaren pozitiven povratni cikel med kroničnim stresom, mikrobiomom in sistemskim vnetjem.

Testi na živalih prav tako kažejo, da izpostavitev kroničnemu stresu zmanjša raznovrstnost črevesnih bakterij.

Stres ima direkten vpliv tudi na želodec.

Kronično zaprtje lahko namreč vodi v hude težave. Privede tudi do nealkoholne ciroze jeter. Zaradi zaprtja se hrana kopiči v debelem črevesju in tam fermentira. Jetra in črevo sta povezana organa in alkohol iz fermentacije udarja nazaj v jetra in lahko tako povzroča hude zaplete.

Sestava naše črevesne mikroflore odločilno vpliva na naše zdravstveno stanje.

Kot pa vemo, je zdravje stanje telesnega, duševnega in socialnega blagostanja, in ne le odsotnost bolezni ali napake.

Bolečin in težav ne smemo jemati kot samoumevne, saj nam telo na ta način sporoča, da se nekaj v telesu dogaja, zato bi se morali ob vsaki bolečini vprašati zakaj nas nekaj boli, zakaj imamo glavobol, bolečine v trebuhu, zakaj smo zaprti…

Naše telo nam venomer sporoča kaj se z nami dogaja, zato je zelo pomembno, da se ga naučimo poslušati.

Simptomov ne smemo samo blažiti, temveč moramo ugotoviti njihov izvor, da lahko učinkovito odpravimo težavo.

Samo tako lahko iz dneva v dan izboljšujemo kakovost svojega življenja in živimo polno ter uravnovešeno življenje.

Če bo srečna naša črevesna mikroflora, bomo srečni tudi mi.

 


Naročite Forever Living Products izdelke v vaši državi!

        DOSTAVA V ROKU 2 DELOVNIH DNI!


 

Opomba: 
Ta internet stran je neodvisni poslovni partner podjetja Forever Living Products. Vsi priporočeni izdelki na tej strani so sestavljeni na osnovi večletnih izkušenj naših uporabnikov, in niso nadomestilo za priporočeno zdravstveno terapijo. Omenjeni dodatki prehrani na tej internetni strani niso nadomestilo ali zamenjava za uravnoteženo prehrano. 
Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.